Menü Bezárás

A betegségről

A koronavírus fertőzés leggyakoribb tünetei

• Láz, fáradtság, száraz köhögés.
• Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.
• Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan jelentkeznek.

FIGYELEM! Vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem jelentkezik semmilyen tünet és nem érzik magukat betegnek. Különösen gyakori ezt gyerekeknél, fiataloknál. Ennek ellenére ők is fertőzhetnek! Épp ezért fontos, hogy akkor is szigorúan betartsa a megelőzés szabályait, ha látszólag egészséges emberekkel kell kontaktusba kerülnie.

A legfontosabb megelőzés az, ha otthon marad, minél kevesebb emberrel érintkezik a járvány ideje alatt!

Mit tegyen, ha Ön a betegség tüneteit véli felismerni magán, vagy ha megtudja, hogy olyan személlyel érintkezett pár napon belül, akinél azóta igazolták a fertőzést?

• Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
• Kérjük, hogy ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
• A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
• Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor a háziorvos értesíti a mentőket és a mentő kórházba szállítja Önt.
• A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
• Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.

Mennyire lesz valaki súlyos beteg, ha megfertőződik?

Az új típusú koronavírus az esetek túlnyomó többségében enyhe lefolyású, az influenzához hasonló tünetekkel járó betegség.
A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből, sokan észre sem veszik, hogy megfertőzödtek. Emiatt sajnos épp ők fertőzhetnek meg tudtuk nélkül sok más embert.

A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre, illetve a krónikus betegekre veszélyes. Minden 6. fertőzöttből nagyjából 1-nél alakul ki súlyos betegség és légzési nehézség. Azoknál valószínűbb ezeknek a kialakulása, akiknek már olyan meglévő egészségügyi problémáik vannak, mint a magas vérnyomás, szívproblémák, vagy cukorbetegség, valamint az idősebbeknél.

További részletes információkat találhat a betegségről a kormányzati tájékoztató oldalon és a Vöröskereszt oldalán:

https://koronavirus.gov.hu
http://voroskereszt.hu/hirek/tenyek-es-tevhitek-a-koronavirussal-kapcsolatban/