Menü Bezárás

Fővárosi intézkedések a szociális ellátás terén

A szociális ellátás legnagyobb részben kerületi hatáskör Budapesten. Ezen az oldalon kizárólag a legfontosabb, általános intézkedésekről tudunk tájékoztatást adni. Kérjük, hogy a részletes és naprakész információkért keressék fel az illetékes kerület honlapját, vagy Facebook oldalát.

Bölcsődék, óvodák

A budapesti önkormányzatok bölcsődéi és óvodái bezártak. Indokolt gondviselői kérés esetén van lehetőség kis csoportokban történő gyermekfelügyelet igénybevételére.

Étkeztetés

  • A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetése céljából minden kerületben kialakítanak egy konyhát.
  • A fővárosi intézmények főzőkonyháin felgyűlt, rövid szavatossági idejű termékeket a Magyar Vöröskereszt és Oltalom alapítvány számára ajánlottuk fel.

Egészségügyi ellátás

A Főváros nem üzemeltet sem szakrendelőket, sem kórházakat, így ezeknek a működésére közvetlen ráhatása a város vezetésének nincsen. Ugyanakkor a Fővárosi Operatív Törzs igyekszik segíteni a fővárosi kerületek közötti koordinációt támogatva és támaszkodva a Magyar Orvosi Kamara szakmai javaslataira.

Az egészségügyi rendszerben és a szolgáltatást végzők körében is nagy hiány van a védőfelszerelésekből.

Az egészségügyi ellátórendszer nagy része állami fennhatóság alá tartozik, de a főváros saját eszközeivel igyekszik segíteni és védőfelszerelést biztosítani a dolgozóknak, és egyben arra kéri a budapestieket, hogy csak nagyon-nagyon indokolt esetben keressék fel a háziorvosukat, panaszok esetén vegyék fel telefonon velük a kapcsolatot.

Hajléktalan emberek ellátása

A Fővárosi Önkormányzat a kormánnyal együttműködve bővíti a hajléktalanszállókat és karantén részleget is kialakítanak hajléktalan emberek számra.

A főváros a kormánnyal együttműködve bővíti a hajléktalanszállókat, és felkészül arra is, ha a koronavírus-járvány miatt karantént kell kialakítani hajléktalan embereknek. A hajléktalanok között különösen sokan vannak olyanok, akiket a járvány súlyosan érinthet, hiszen az átlagnál idősebbek és rosszabb az egészségi állapotuk.

Intézkedések

  • Legfontosabb feladat, hogy több védelmet biztosítsunk az egészségügyi dolgozóknak! A megfelelő védőfelszerelés (maszkok, védőruhák) jelenlegi hiánya miatt a főváros a saját forrásaiból igyekszik beszerezni ilyen védőfelszereléseket és kezdeményezzük, hogy a kormányzati beszerzésből is mielőbb jusson a budapesti egészségügyi dolgozóknak.
  • Kezdeményezzük a kormánynál, hogy a járóbeteg-szakellátás finanszírozását a jelenlegi teljesítményalapú finanszírozás helyett bázisfinanszírozásra állítsák át, hiszen ebben a helyzetben a finanszírozási rendszer általános szabályai nem akadályozhatják az ellátást.
  • A kormány megtiltotta a 65 év feletti orvosok és szakdolgozók részvételét a közvetlen betegellátásban, ami Budapesten is terhet ró a betegellátásra. Ez ügyben a kerületi polgármesterekkel és intézményvezetőkkel megkezdtük az intenzív konzultációt. Ebbe a konzultációba szakértők mellett bevontuk a Magyar Orvosi Kamara budapesti elnökét is.

Megosztás