Menü Bezárás

Megelőzés

Budapest címere

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, hasonlóan az influenzához. Azaz köhögéssel, tüsszentéssel, kilélegzéssel kerül a levegőbe.

Ezért a megelőzés, a védekezés legfontosabb módja a távolságtartás és az alapvető higiéniai szabályok szigorú betartása. A legfontosabb óvintézkedések:

– Ha lehet, maradjon otthon! Semmiképpen se menjen zsúfolt helyekre, tartson legalább 2 méter távolságot másoktól, pl. az üzletekben, sorban állásnál. Amit lehet, intézzen telefonon vagy az interneten, csak a halaszthatatlan személyes ügyintézéseket végezze, amíg nem szorul vissza a járvány!
Valamennyi fővárosi közüzemi és közszolgáltató cég lehetőséget biztosít az online vagy telefonos ügyintézésre.
– Minél ritkábban nyúljon a szeméhez, szájához, orrához, különösen, ha nincs módja kezet mosni!
– Minél gyakrabban és alaposabban mosson kezet! Használjon szappanos vízet és ha lehet, legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét, a körmei alatti és az ujjai közötti területekre is figyelve!
– Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet! Ezzel véd másokat, ha esetleg már Ön is elkapta a fertőzést.
– Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket! Lázas beteggel lehetőleg kerülje az érintkezés minden formáját!
– Kerülje a felesleges fizikai kontaktusokat, pl. üdvözléskor ne fogjanak kezet, hagyják el a baráti puszit, ölelést is. Mások védelmében az üzletekben ne fogjon meg olyan árut, amit nem szándékozik megvenni, különösen figyeljen erre a pékáruknál, zöldségeknél, gyümölcsöknél. Ha lehet, érintős bankkártyával fizessen.
– Szellőztessen gyakran otthon és a munkahelyén vagy bármilyen zárt térben!
– Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, pl. fogyasszon elegendő vitamint!
– Az arcmaszk viselése elsősorban a megbetegedetteknek ajánlott, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel! Ha Ön egészséges, az egyszerű arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést, annál hatékonyabbak a fent bemutatott óvintézkedések.

Védje idős családtagjait, ismerőseit, mivel esetükben nagyobb a kockázata annak, hogy súlyos lefolyású lehet a fertőzés! Segítsen nekik bevásárolni, a gyógyszereket kiváltani, a sürgős ügyeket elintézni! Vigyázzon arra, hogy Ön se fertőzze meg őket, a minimálisan szükséges kontaktuson túl inkább telefonon tartsák a kapcsolatot.

Még részletesebb információkat talál a https://koronavirus.gov.hu oldalon.

Hasznos tényeket és tévhiteket ismerhet mega koronavírusról a Magyar Vöröskereszt oldalán is.

Megosztás