Menü Bezárás

Zöld sziget a pesti bérházak között

Az Illés utcai Botanikus Kertet, a Füvészkertet széles körben népszerűvé Molnár Ferenc regénye, A Pál utcai fiúk tette.

A kis tóról, amelyben Nemecseket az Ács-fivérek megfürdették, az is tud – a regényből készül film jóvoltából világszerte, – aki még sosem járt Budapesten. Ha a járvány lezajlása után ismét kinyílnak a kapuk, pótolni kell a látogatást, addig beérhetjük a honlapon elérhető virtuális sétával, a YouTube-on elérhető videókkal.  (Lásd alább.)

Pest első botanikus kertje egykor a mai Rákóczi út felől nyílt. A város azonban túlnőtte a kertet, a tudományt szolgáló gyűjtemény a valaha külső Józsefvárosnak számító Festetics kertbe, az Illés utcába került. 1802 óta az egyetemi oktatás egyik helyszíne, a 20. században egyre sűrűbbé vált kőrengetegben pedig az emberek felüdülését szolgáló oázis.

Egy – sokak szerint Pollack Mihály tervei szerint épült – vadászkastély állt benne. Ma az igazgatóság működik itt, de 1944 novemberében drámai esemény tanúi voltak a falak. Az illegalitásban lévő politikust, Bajcsy-Zsilinszky Endrét innen hurcolták el magyar csendőrök a Margit körúti katonai fogházba. Linzbauer Ferenc sebészprofesszor igazgatósága idején épült fel az európai viszonylatban is jelentős méretű pálmaház. Középső része rejti az amazonasi óriás tündérrózsát, amelynek augusztusi virágzása kiemelkedő esemény, a víz színén lebegő hatalmas levelei egy kisgyereket is elbírnak.

A környékbeli utcák közül több is azoknak a nevét viseli, akik a botanikáért maradandót tettek. Emlékoszlop tiszteleg az első Magyar Füvészkönyv szerzői, a növénytan magyar szaknyelvének megteremtői, Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály emléke előtt. Kissé távolabb, a Kálvin tér közelében adott nevet egy utcának a neves pedagógus Gönczy Pál, ő ezernél több fa ültetésével segítette a belvárosból ideköltöző kert újjászületését.

Töltődj fel a természet hangjaival a Füvészkertben:

További virtuális élmények:

www.youtube.com/watch?v=BGyGhzCR0Og
www.youtube.com/watch?v=EiKPACwbSv8

Megosztás