Menü Bezárás

Véradókat keres a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat

Véradókra most is nagy szükség van, azonban a járványügyi intézkedések miatt a máskor szokásos kihelyezett véradási helyszínek nagy része lemondásra került. Ezért kérjük, hogy ha megteheti, menjen el önkéntes véradásra!

A Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat mindent megtesz azért, hogy a véradás során egyformán védje a véradókat, a vért kapó betegeket és a véradást lebonyolító egészségügyi dolgozókat.

Ezért kérjük, hogy mielőtt a helyszínre menne, gondosan olvassa át ezeket az információkat, amely alapján eldöntheti, hogy Ön alkalmas-e most véradásra! Mindenekelőtt kérés, hogy akinél kimutatták a koronavírust, vagy valószínűsítetten vagy igazoltan koronavírus fertőzött (COVID-19) személlyel került szoros kapcsolatba, vagy hirtelen megjelenő betegsége volt, vagy aki az utóbbi 1 hónapban külföldön járt, vagy az most ne jelentkezzen véradásra!

A Magyar Vöröskereszt székházában, az Empathy Cafe & Bistro helyszínén (1051 Budapest. Arany János u. 31.) áprilisban minden munkanap 11 órától 18 óra között, májustól minden hétköznap 11 és 17 óra között várják az önkéntes véradókat.

Szintén állandó budapesti helyszín van az Országos Vérellátó Szolgálat székházában (1113. Budapest, Karolina út 19-21), ahol minden munkanap  7 és 19 óra között fogadják a véradókat.

Mindkét helyszínen mód van már időpontfoglalásra is, de előzetes időpont foglalás nélkül is fogadnak mindenkit. Az időpont foglalási lehetőség és más eseti jellegű véradási helyszínek itt találhatóak.

Fontos tudni azt is, hogy a koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább! Ezért viszont a levett vérmintákból nem történik koronavírus-szűrés.

A véradók védelmére a helyszíneken számos intézkedést vezettek be:

  • A véradás helyszínére történő belépés előtt biztosítják és elvárják a kézfertőtlenítést.
  • A véradási helyszínen korlátozzák a helyiségben tartózkodó véradók számát.
  • A kérdőívek kitöltésére, várakozásra, véradásra szolgáló terület mindig úgy kerül kialakításra, hogy biztosított legyen az egyes véradók között a minimum 1,5 m-es távolság.
  • Gyakoribbá tették a felületfertőtlenítést és rendszeresen felhívják a munkatársak figyelmét a személyi higiénés tevékenység fontosságára.
  • A Vöröskereszt, illetve a Vérellátó azon munkatársai, akik valamilyen szempontból kockázatot jelentenek, nem állhatnak munkába.
  • Minden véradó számára saját íróeszközt biztosítank a kérdőív kitöltéséhez és egyéb dokumentumok aláírásához.

A véradással kapcsolatos további kérdés felmerülése esetén, előzetesen a veradas@voroskeresztbp.hu e-mail címen vagy a Vöröskereszt központi telefonszámán: (1) 311 3660 lehet érdeklődni.

Fotó: Magyar Vöröskereszt

Megosztás