Menü Bezárás

A Kassák Múzeum otthonról is elérhető

A karantén idejére online formában ingyenesen elérhetőek a Kassák Múzeum színvonalas és gazdag tartalommal rendelkező kiadványai, egészen június 29-ig.

A múzeumnak otthon adó gyönyörű barokk kastélyt Zichy Péter kezdte építtetni a XVIII. században. A kastély különböző épületszárnyai ma a Kassák Múzeum mellett az Óbudai Múzeumnak és a Vasarely Múzeumnak is otthont adnak.

A Kassák Múzeum 1976 és 2010 között megjelent kiadványai ingyenesen böngészhetők az Arcanum Hungaricana online könyvtárában. Itt olvashatók Kassák avantgárd köteteinek facsimile kiadásai, a múzeumi kiállítások katalógusai, valamint a Magyar Nemzeti Galériában 1987-ben megrendezett Kassák-életműkiállítás nagyszabású katalógusa is.

A Kassák Múzeum új állandó kiállítása 2011-ben nyílt meg Kassák! címmel. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar avantgárd nagy alakjának sokoldalú munkásságáról, szerkesztői, képzőművészeti és írói tevékenységéről, közéleti szerepeiről. A kiállításhoz gazdagon illusztrált vezető füzet is készült, Lepsényi Imre tervezésében. A kiállításban látható, Kassák szerteágazó nemzetközi kapcsolatrendszerét és szépirodalmi munkásságát szemléltető ábrák most otthonról is böngészhetővé váltak.

2012-ben jelent meg a Kölcsönös hatások körei című katalógusunk a zágrábi Marinko Sudac-gyűjtemény és az Avantgárdkutató Intézet együttműködésével. A közel húszezer műalkotást és dokumentumot tartalmazó Marinko Sudac-gyűjtemény a régió legnagyobb és egyben legteljesebb avantgárd magángyűjteménye. A Kassák Múzeumban azonos címen bemutatott kiállítás és a katalógus fókuszában Kassák Lajos MA-köre és a Ljubomir Micić nevéhez kötődő Zenitista mozgalom húszas évekbeli kapcsolata áll.

2017-ben a Kassák Múzeum, a Kiscelli Múzeum–Fővárosi Képtár és a budapesti Goethe Intézet együttműködésében valósult meg a két éve elhunyt drezdai absztrakt képzőművész, Karl-Heinz Adler kiállítása, valamint egy magyar és német nyelvű katalógus, Különutak. Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció címmel. A kiállítás Adler munkásságán keresztül azt a kérdést dolgozta fel, hogy a szocializmus évtizedeiben tiltott absztrakciónak milyen érvényesülési lehetőségei voltak és milyen pályát tudtak az absztrakt művészek befutni.

Az egyik legfrissebb kötet, a Művészet akcióban Kassák Lajos avantgárd folyóiratait mutatja be. A tanulmányokat a Kassák Múzeum avantgárd kutatócsoportjának tagjai írták és Kassák első folyóiratait bemutató kiállításaink dizájnere, Rudas Klára képzőművész munkái illusztrálják. A kötetből megismerhetők a magyar avantgárd mozgalom legfontosabb lapjai: A Tett, a Ma, a 2×2 és a Dokumentum, amelyeket Kassák 1915 és 1927 között szerkesztett Budapesten és Bécsben.

Forrás: Kassák Múzeum honlapja

Megosztás