Menü Bezárás

Még szigorúbb intézkedésekkel védi a Főváros az idősotthonokat

Karácsony Gergely főpolgármester a járvány első hulláma után szakmai felmérést rendelt el a fővárosi fenntartású idősotthonokban. Ennek eredményei alapján, a járvány második hullámára való felkészülésként egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adott az intézményeknek, melyet a Főpolgármesteri Hivatal most nyilvánosságra hozott. A főpolgármester Facebook-posztban írt a koronavírus-járvány második hullámára való felkészülésről.

„A friss számok, adatok és a trendek is azt mutatják, hogy újra ki kell mondani azt, amit márciusban-áprilisban sokat emlegettem magam is: készüljünk a legrosszabbra, hogy elkerülhessük a legrosszabbat. A koronavírus-járvány második hulláma aligha elkerülhető, a sokunkat foglalkoztató kérdés, hogy elkerülhetőek-e a mindannyiunk életét megnehezítő, a gazdaságot súlyosan megterhelő korlátozó intézkedések” – írta a főpolgármester Facebook-posztjában.

Karácsony Gergely elmondta, az első hullám tapasztalatai alapján teljesen egyértelmű, hogy kiemelt feladat az ország idősotthonainak védelme. A Fővárosban szakértői csapat elemezte az első hullám tapasztalatait, felmérte a fővárosi fenntartású idősotthonok igényeit, az intézményvezetők véleményét, tartalékot képeztek a védekezéshez szükséges eszközökből és a saját forrásból beszerzett tesztekből is. A szakmai felmérés alapján egy hónappal ezelőtt 9 pontos utasítást adott ki a főpolgármester a fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek, melyet a Főpolgármesteri Hivatal most nyilvánosságra hozott. A dokumentumban foglaltak teljesítése a főpolgármester elmondása alapján folyamatos, miként a teljesítés ellenőrzése is, a Városháza és az idősotthonok szakmai stábjai közötti kapcsolat pedig rendszeres. „Ennek az utasításnak a végrehajtása nem old meg minden problémát – a szociális szféra évtizedes munkaerőhiánya például átfogó kormányzati intézkedést igényelne -, de segíti a felkészülést, hiszen ez a felelősségünk” – írja a főpolgármester.

A fővárosi fenntartású idősotthonok vezetőinek kiadott fenntartói utasítás főbb pontjai:

  1. Az idősotthonoknak haladéktalanul jelezniük kell az önkormányzatnak, ha nem tudják biztosítani a szakdolgozói létszámot.
  2. Az intézményi szabályozás felülvizsgálata folyamatos kell legyen, a szabályok enyhítésére csak a fenntartó engedélyével kerülhet sor.
  3. A betegség tüneteit mutató személyeket – akár ellátottat, akár dolgozót – azonnal el kell különíteniük,  és az esetet azonnal jelenteni kell mind az illetékes népegészségügyi szakigazgatási szerv, mind a fenntartó felé, amely elrendeli a szükséges korlátozásokat és teszteléseket.
  4. Az intézményeknek fel kell mérniük, hogy milyen ellátotti és dolgozói létszám mellett tudják teljesíteni az izolációs követelményeket.
  5. Ha szükséges, újabb izolációs helyiségeket kell kialakítaniuk, és ezek megvalósításáról azonnal tájékoztatni kell a fenntartót.
  6. Továbbra is csak negatív koronavírusteszttel rendelkező személy kerülhet vissza az otthonokba a kórházakból, illetve felvételre.
  7. Az engedélyezett férőhelyszámot felül kellett vizsgálniuk, és jelezni a Főváros felé az esetleges módosítási javaslataikat.
  8. Legalább két hétre elegendő védőfelszerelés készlettel kell rendelkezniük.
  9. A fenntartó felé minden, az adott intézményre vonatkozó hatósági intézkedést azonnal jelezniük kell.

A részletes fenntartói utasítást itt olvashatják el.

 

Megosztás