Menü Bezárás

Tájékoztatás a maszkviselés fővárosi szabályozásáról

A Fővárosi Közgyűlés 2020. október 28-i ülésének napirendjén szerepelt a maszkviselést a főváros területén szabályozó, az új típusú koronavírus terjedése elleni védekezéshez szükséges egyes intézkedésekről szóló 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet (Rendelet) hatályon kívül helyezésére irányuló javaslat, határozatképtelenség miatt azonban az ülés elmaradt.

Budapest főpolgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet 1. §-ában kihirdetett veszélyhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése alapján, a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörét gyakorolva alkotta meg a Rendeletet, amelynek megalkotásakor még nem voltak olyan magasabb szintű jogszabályok, amelyek a maszkviselést és a szociális távolságtartást központilag szabályozták volna, ez indokolta a COVID-járvány elleni minél hatékonyabb védekezés érdekében a főváros közigazgatási területére ilyen szabályok bevezetését.

Az azóta eltelt időben megszülettek azok a központi jogszabályok, amelyek országos szinten rendezik a Rendelet tartalmával azonos vagy hasonló kérdéseket, így jelenleg a maszkviselést is szabályozza a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet. Emellett a fővárosi önkormányzat rendelete nem lehet ellentétes felsőbb szintű jogszabályokkal és nem is ismételheti meg azok szabályozását. Erre tekintettel a fővárosi szabályozás hatályban tartása már nem indokolt, ezért a jogszabályok közti összeütközés megszüntetése érdekében szükséges a Rendelet mielőbbi hatályon kívül helyezése, amit a Fővárosi Közgyűlés akkor tud megtenni, amikor újra határozatképessé válik.

Mivel a hivatkozott 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet az ország egész területére kiterjedő hatállyal és mindenkire kötelezően szabályozza a maszkviselést, ezért e tárgykörben a fővárosi Rendelet hatályon kívül helyezésének időpontjától függetlenül a főváros területén is a 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendeletben előírtakat kell alkalmazni. Tekintettel arra, hogy a helyes maszkviselés a rendszeres, helyes kézmosással együtt a járvány elleni védekezés legegyszerűbb hatékony eszköze, mindenkit arra kérünk, hogy a szabályoktól, szankcióktól függetlenül is, az egyéni felelősségvállalás részeként tegye meg ezeket önmaga és mindannyiunk védelmében.

Megosztás