Menü Bezárás

Április 30-ig érvényesek a kedvezményes BKK bérlethez szükséges nyugdíjas, kisgyerekes és álláskereső igazolások

BKK bérletszelvények

A járványhelyzet miatt az álláskeresők bérletéhez szükséges, februári vagy márciusi keltezésű hatósági bizonyítványokat, illetve a márciusban lejáró nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványokat április 30-ig elfogadja a BKK.

A Budapesti Közlekedési Központ a személyes ügyintézések számának csökkentése érdekében ideiglenesen meghosszabbította a kedvezményes bérletek igénybevételéhez kapcsolódó iratok határidejét.

Az álláskeresők bérletét márciusban és áprilisban – azaz április 30-ig bezárólag – a februári vagy márciusi keltezésű hatósági bizonyítványokkal is ki lehet váltani. Az álláskeresők havi bérletét normál esetben minden hónapban egy új, eredeti, papír alapú hatósági bizonyítvány beszerzésével lehet igényelni. Azonban a koronavírus-járvány miatt a közigazgatásban korlátozottabbak lettek a személyes ügyintézési lehetőségek, erre való tekintettel vezette be a BKK a rugalmasabb szabályt.

  • Ha a hatósági bizonyítvány alapján korábban még nem adtak ki bérletet – azaz nincs ráírva a hatósági bizonyítványra a bérlet sorszáma és érvényességi ideje -, akkor az ügyfél kérésére kiadják az álláskeresők bérletét.
  • Ha a hatósági bizonyítvány alapján korábban már kiadtak egy bérletet – azaz rá van írva a bizonyítványra a korábban kiadott bérlet sorszáma és érvényességi ideje -, akkor a bérlet érvényességének utolsó hét napján újabb bérletet lehet vele igényelni. (Például, ha egy február 1-jén kiadott hatósági bizonyítvánnyal valaki igényelte az álláskeresők bérletét és a bérlet érvényességi ideje február 25-től március 24-ig tart, akkor legkorábban március 18-án – azaz a lejárat előtt 1 héttel – lehet vele új bérletet igényelni.)

A márciusban kiállított hatósági bizonyítványok esetében az elektronikus ügyintézés keretében kiadottakat is elfogadják. Azonban az így kiállított bizonyítványokat az ügyfél által kinyomtatva, tehát papír alapon lehet felhasználni a bérlet kiváltására.

A márciusban lejáró nyugdíjas és kisgyerekes bérletigazolványokat a BKK szintén április 30-ig fogadja el. Normál esetben a nyugdíjas és a kisgyerekes bérletigazolványokat a kiállításukat követően rendszeresen érvényesíttetni kell. A nyugdíjas bérletigazolványok döntő többsége „ellátottak utazási utalványa” alapján lett kiállítva, ezeket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által évente kiküldött utalványok alapján minden márciusban kell érvényesíttetni. A kisgyerekes bérletigazolványokat pedig a megfelelő igazolás beszerzésével félévente kell megújítani. Viszont a most bevezetett korlátozások miatt könnyen előfordulhat, hogy március utolsó hetében tömegesen jelennek meg a nyugdíjasok a bérletigazolványok érvényesítése miatt.

 

Megosztás