Október végéig ismét meghosszabbította a BKK a hétvégi ingyenes kerékpárszállítás lehetőségét. A kerékpárszállításra alkalmas járműveken a kerékpárosoknak hétvégente mindössze saját utazásukhoz szükséges érvényes jeggyel, vagy bérlettel kell rendelkezniük.
Menü Bezárás

Hétvégénként továbbra is ingyenesen szállíthatóak a kerékpárok a BKK és a HÉV járművein

Egy férfi kerékpárt szállít egy Tátra villamoson

Október végéig ismét meghosszabbította a BKK a hétvégi ingyenes kerékpárszállítás lehetőségét. A kerékpárszállításra alkalmas járműveken a kerékpárosoknak hétvégente mindössze saját utazásukhoz szükséges érvényes jeggyel, vagy bérlettel kell rendelkezniük. Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV.

A Budapest Restrat program részeként tavaly ősszel próbaidőszakra bevezetett intézkedés pozitív tapasztalatai nyomán, a járványhelyzetre való tekintettel a BKK ismét meghosszabbította a hétvégi ingyenes kerékpárszállítási lehetőséget. Ezzel egyszerre kívánja támogatni a környezetbarát közösségi közlekedés használatát a személygépjármű használattal szemben, valamint könnyebbé teszi például a város környéki biciklitúrákat a járvány miatti lezárások idején. – Azoknak, akik hétköznaponként is  rendszeresen szeretnének kerékpárt szállítani a közösségi közlekedés járművein, egy kedvező árú, mindössze havi 540 Ft-os kiegészítő bérletet kínál a BKK a havi utazási bérlet mellé.

Kerékpárt az alábbi, erre kialakított járatokon lehet szállítani: a villamosok közül a Tátra-típusú járművek alkalmasak erre, amelyek elsősorban a budai fonódó hálózaton – a 17-es, a 41-es, az 56-os, 56A, az 59-es 59A, 59B és a 61-es villamosvonalon –, a pesti oldalon pedig az 1-es, a 12-es, 14-es, valamint a 28-as vonalán közlekednek. Utazhatunk kerékpárral továbbá a HÉV szerelvényeken, a fogaskerekűn, a D14 hajón, valamint a 77-es trolibuszon. A buszjáratok közül járműtípustól függően a 65-165-ös és a 212-es járatokra szállhatunk fel biciklivel.

Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat.

A legfontosabb tudnivalók a kerékpárszállításról:

  • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180 x 130 x 70 centimétert.
  • A piktogrammal megjelölt járművek/kocsik alkalmasak a szállításra.
  • Hétköznapokon a kerékpárszállítás továbbra is díjköteles: a biciklit vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével vagy kerékpárbérlettel lehet szállítani, és a személyszállításért is fizetni kell.
  • Aki rendszeresen használja a közösségi közlekedés kerékpárszállítási szolgáltatását, annak havi 540 Ft-ért érdemes kerékpárbérletet váltani.

További részletek:  https://bkk.hu/utazasi-informaciok/kerekpar/kerekparszallitas/  https://www.mav-hev.hu/kerekpar

Megosztás