Menü Bezárás

Karácsony Gergely főpolgármester videóüzenete a Föld napja alkalmából

A Föld napján a Fővárosi Önkormányzat arra hívja fel a figyelmet, hogy aki csak teheti ne üljön autóba, helyette válasszák a fővárosiak a gyaloglást, kerékpározást, egyéb alternatív városi közlekedési eszközöket, közösségi közlekedést.

A BKK ezért a Föld napján ingyenessé teszi minden autós számára a közösségi közlekedést, amelyet érvényes forgalmi igazolvánnyal lehet igénybe venni. Hétvégén a pesti rakpart mellett a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők vehetik birtokba a Kós Károly sétány-Andrássy út-József Attila utca szakaszt. A BKV facebook oldalán megtalálhatóak azok a budapesti és főváros közeli kirándulóhelyek, ahova el lehet jutni BKV járatokkal is. A BKK járatain hangbemondás arra is felhívja a figyelmet, hogy a Földet és az emberiséget fenyegető klímaváltozást a levegőbe kerülő szén-dioxid, valamint egyéb gázok okozzák. Budapesten a káros kibocsátások negyedéért az autóforgalom tehető felelőssé.

A Földet és az emberiséget fenyegető klímaváltozást a levegőbe kerülő szén-dioxid és más gázok okozzák, Budapesten pedig a kibocsátások egynegyedéért az autózás felelős, míg a közösségi közlekedés a kibocsátások csupán 2 %-át adja. A Föld napján kiemelten fontos, hogy megvizsgáljuk, mit és mennyit tehetünk azért, hogy egy zöldebb környezetet teremtsünk és nagyobb biztonságban tudhassuk a Földet és saját egészségünket. Budapest városvezetése a zöld, esélyteremtő, demokratikusan működő város megvalósítására tett vállalást. A Fővárosi Önkormányzat egyik első intézkedéseként hirdetett klímavészhelyzetet Budapesten, március 31-én pedig elfogadásra került az új Budapesti Klímastratégia, aminek keretében 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid -kibocsátást 2015-höz képest 40%-kal kell csökkenteni Budapesten.

Karácsony Gergely főpolgármester videóüzenetében arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak ma a Föld napján, de most, amikor egy éve élünk a járvány árnyékában, most, amikor talán elérhető közelségbe került, hogy az élet visszazökkenhet a rendes kerékvágásba, most kell feltennünk magunknak a kérdést: ott akarjuk folytatni, ahol a járvány kitörése előtt abbahagytuk? A régi normálist akarjuk vissza, avagy képesek leszünk változni és változtatni, új normalitást teremteni.

Az új, elfogadott Budapesti Klímastratégiát és Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervben megtalálhatók azok a lépések, amelyeket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenteni lehessen Budapesten 2015-höz képest, és mérsékelni lehessen a klímaváltozás már elkerülhetetlenül jelentkező hatásait.

 

Megosztás