Menü Bezárás

Fokozatos a nyitás Budapesten

Az elmúlt néhány napban számos budapesti kulturális intézmény nyitotta meg kapuit a látogatók előtt: május 1-jén megnyílt a Fővárosi Állat- és Növénykert, a budapesti fürdők közül az első lépcsőben a Széchenyi, Gellért, Rudas, Lukács, Paskál és a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő nyitották meg kapuikat. Ezen a hétvégén 2000 látogatót fogadtak a budapesti fürdők. Pünkösdi nyitásra készül a Palatinus és a Pesterzsébeti fürdő. Végül június elejétől fogad vendégeket a Dandár fürdő, valamint a Római strand és Pünkösdfürdő. Megnyitottak a budapesti mozik is, az elmúlt napokban a legtöbben a Corvin mozit, a Művész mozit, illetve a Puskint látogatták a hétvégén – mondta el Gy. Németh Erzsébet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár május 5-én délben nyitott, de megtartotta a Cserepont szolgáltatást is azok számára, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Az első nap több mint 9500 könyvet kölcsönöztek ki a budapestiek. A kutatókat, érdeklődőket a Budapesti Levéltár is fogadja már – tette hozzá.

A kőszínházak többsége a fokozatos nyitás jegyében jár el, a szabadtéri teátrumok júniustól várják a színházszerető közönséget: a Városmajori Szabadtéri Színpad június 2-án, a Margitszigeti Szabadtéri Színház június 3-án nyit.

Múzeumok közül elsőként a szabadtéri Aquincumi Múzeum nyit meg május második hétvégéjén, de fokozatosan megnyílnak a főváros galériái és kiállítóterei is. Gy. Németh Erzsébet bejelentette, hogy Városházi esték címmel rendezvénysorozatot indít majd a Fővárosi Önkormányzat is, szabadtéri helyszínt biztosítva a fővárosi társulatoknak és produkcióknak nyáron.

A humán területekért felelős főpolgármester- helyettes szerint összességében a nyitás kapcsán elmondható, hogy „a budapestiek nagyon tudatosan készültek, elővigyázatosan és a szabályokat maximálisan figyelembe véve érkeztek a kulturális helyszínekre. A mozikban egyelőre tartani lehet a nézőtéren is a szociális távolságot, de a fanatikus mozirajongók már újra elfoglalták megszokott székeiket. Nem volt fennakadás a beengedésben annak ellenére, hogy a védettségi igazolvány ellenőrzése minden intézményre nagy terheket rótt.”

Gy. Németh Erzsébet bátorította a budapestieket és a fővárosba érkező vidékieket, hogy induljanak el, látogassák meg kedvenc helyeiket, de tartsák szem előtt azt a tényt, hogy a járvány harmadik hulláma még éppen csak visszahúzódóban van, ezért nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat.  A főváros a biztonságunk érdekében arra kéri a kulturális intézmények látogatóit, hogy a beltérben zajló kulturális eseményeken is viseljenek maszkot. „Tudjuk, hogy a védettséget szerzett 18 év felettiek is lehetnek hordozók, és tudjuk, hogy a harmadik hullám a gyerekeinket is veszélyezteti, illetve sokan vannak, akik valamilyen egészségügyi okból nem vehették fel az oltást: vigyázzunk egymásra, vigyázzanak magukra!” – zárta szavait a kultúráért is felelős főpolgármester-helyettes.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport

 

Megosztás