Menü Bezárás

A Fővárosi Önkormányzat által szervezett antitestvizsgálat további eredményei

A Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködésben lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára ingyenes koronavírusantitest-tesztelésre. Összesen 20.000 tesztet végeznek el, a tesztelések még folyamatosan zajlanak a kerületekben. Eddig összesen 3805 vizsgálatot végzett el a főváros és a kerületek.

A tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat.

A vizsgálat a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában ugyan nem képvisel a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál. A fővárosi és kerületi tesztelésen eddig részt vett Sinopharm vakcinával beoltottak 24,18%-ánál nem alakult ki megfelelő védettség.

A fővárosi és a kerületi antitestvizsgálat eredményeihez hasonló adatokat publikált egy új, részletes magyar kutatás. A Sarkadi Balázs akadémikus és Ferenci Tamás biostatisztikus vezette kutatócsoport is azt állapította meg, hogy a 60 év felettiek negyede esetében nem hatásos a Sinopharm.

Megosztás