Menü Bezárás

Kerüld a torlódást, válts közösségi közlekedésre!

Egyre többen közlekednek autóval – nő a főváros forgalmi terhelése

Budapesten az elmúlt években jelentősen megváltoztak az utazási szokások. A koronavírus-járvány óta egyre többen közlekednek autóval, továbbá az agglomerációból ingázó lakosság is növeli a főváros autós forgalmát, pedig nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésen alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más zárt közösségi terekben.  Az idén elindult, a főváros fejlődését szolgáló felújítási munkák – például a Lánchíd, a Blaha Lujza tér és a rakpart felújítása – szeptemberben is folytatódnak, amelyek ugyancsak nagy mértékben befolyásolják a belváros közlekedését. Az iskolakezdés, a nyári szabadságok vége és a csökkenő mértékű otthoni munkavégzés szintén növeli a forgalmat, és minél többen indulnak útnak autóval, annál nagyobb torlódások várhatók.

Hegyalja út, 2021. május 12.
Hegyalja út, 2021. május 12.

Megoldás: válts közösségi közlekedésre!

A belváros kapacitásai végesek, emellett a közterületeken többféle igénynek és közlekedési módnak is teret kell biztosítani. A gépjárműveknek biztosított helyek csak korlátozott számban növelhetők, ráadásul a kapacitásbővítés hosszú távon a forgalom további növekedésével jár együtt. A forgalmi torlódások elkerülésének egyik legjobb módja, ha közösségi közlekedésre váltasz. A közösségi közlekedési járatokkal – kiemelten a kötöttpályás vonalakon – gyorsan, a dugókat elkerülve tudsz eljutni az úti célodhoz. A vonat-, a metró- vagy a HÉV-megállókat érdemes kerékpárral megközelíteni, így a parkolóhelyek miatt sem kell aggódnod.

Az agglomerációból ingázol?

Válaszd a kiszámítható kötöttpályás közlekedést! Ha vonattal, HÉV-vel vagy metróval utazol a belvárosba, akár 45 percet is spórolhatsz utazásonként.

Jegy- és bérletvásárlásnál mindig jelezd, hogy BKK Budapest-bérleted van, mert a MÁV-START Zrt. meghatározott vonatain, valamint a VOLÁNBUSZ Zrt. kijelölt elővárosi járatain a közigazgatási határállomásig további jegy vásárlása nélkül, onnan az elővárosi szakaszon lévő célállomásig nem teljesárú, hanem kiegészítő menetjegy vagy bérlet váltásával utazhatsz.

Otthonról is dolgozol, ezért nem utazol mindennap, csak alkalmanként – akkor viszont sok mindent szeretnél elintézni a városban? Próbáld ki a 24 órás napijegyet, amely korlátlan utazást biztosít egy napra.

Budapesten belül autóval?

Már most számolj a megnövekedett forgalmi idővel szeptemberben!

Miért tennéd meg kétszer annyi idő alatt ugyanazt a távot? Válaszd inkább a közösségi közlekedést, használd a kötöttpályát, a metrót és a villamost, hamarabb célba érsz!

A természetes személyeknek szóló, 9500 forintos havi Budapest-bérlettel egy hónapig utazhatsz a városon belül, korlátlanul – és kevesebbe kerül, mint egy fél tank üzemanyag (2021. augusztus közepi 95-ös benzin- és gázolajátlagárral számolva).

BKK Budapest-bérleteddel Budapest közigazgatási határán belül a MÁV-START Zrt. meghatározott vonatain, valamint a VOLÁNBUSZ Zrt. kijelölt elővárosi járatain is utazhatsz, onnan az elővárosi célállomásig kiegészítő menetjegy vagy bérlet váltásával. A Budapest-bérlet mellé pótjegyköteles gyorsvonatokon pótjegyet kell váltani. Az InterCity-járatok általában nem vehetők igénybe a bérlettel, kivéve például az M3-as metró felújítása miatt a Budapest-Nyugati pályaudvar–Ferihegy közötti szakasz. A jegyek és a bérletek érvényességi határairól ide kattintva tájékozódhatsz.

Bővebb információkat a BKK-jegyekről, bérletekről ide kattintva, az értékesítési pontokról pedig ide kattintva találsz.

Forrás: BKK

 

 

Megosztás