Menü Bezárás

Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés, hogy csütörtöktől ingyen használhatják a fővárosi közösségi közlekedést a 14 éven aluliak

A Fővárosi Közgyűlés megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát a 14 év alattiak közösségi közlekedési díjkedvezményéről. Ennek értelmében szeptember 2-től a fővárosi közösségi közlekedési járatokon díjmentesen utazhatnak a 14 éven aluli fiatalok. Ezzel a lépéssel megállítható a közösségi közlekedéstől elpártolók számának növekedése, ami a koronavírus időszaka alatt annak ellenére nőtt még tovább, hogy a nemzetközi tanulmányok szerint a közösségi közlekedésben alacsonyabb a fertőzés kockázata, mint más beltéri közösségi terekben.

Akár a koronavírus előtti szintre is nőhet a közösségi közlekedéssel utazók száma: a 14 éven aluliak ingyenes utazásával nemcsak ők, de a szüleik is visszacsábíthatók ide, miközben pozitív hatásként jelenik meg a jövő generációjának tudatos közlekedésre való nevelése. Egyúttal családtámogató intézkedésről is van szó, hiszen jelentős összeg marad a szülők zsebében, miközben a fővárost sem éri anyagi veszteség: ha az akcióban érintett 121 ezer diákból minden tizedik esetében el tudjuk érni, hogy a szülő közösségi közlekedésre váltson, akkor az intézkedés nullszaldós, tehát nem okoz többletkiadást a költségvetésnek.

Ehhez az szükséges, hogy megközelítőleg havonta 10 ezer bérlettel több legyen értékesítve a felnőtt utazók részére a 2021-es átlaghoz képest.

Forrás: Főpolgármesteri Hivatal

Megosztás