Menü Bezárás

Vakcina kisokos

COVID-19 vírussal szembeni Magyarországon alkalmazható oltásokról való tájékoztató a rendelkezésre álló publikus információk alapján.

Ha Ön allergiás, kaphat oltást?

Ha az igen súlyos allergiás (anafilaxiás) reakcióval nem járó allergiáról van szó és olyan anyagokra, amit az oltás nem tartalmaz, akkor nem kizáró ok az allergia. Tehát ha például tojásra vagy penicillinre allergiás, de sosem volt anafilaxiás reakciója, kaphat oltást. Az oltások alkalmazásának egyetlen biztos ellenjavallata van, ez pedig a védőoltás alkotórészeire vonatkozó súlyos allergiás (anafilaxiás) reakció. Amennyiben az illetőnek súlyos, anafilaxiás reakciót okozó korábbi más eredetű (pl.: étel-, gyógyszer-) allergiája ismert, úgy az oltás előtt arról az orvosát ismertetni kell, és minden beavatkozás a várható előnyök és kockázatok mérlegelésével kell, hogy történjen. Amennyiben az első oltás során az oltóanyaggal vagy valamely összetevőjével szemben súlyos allergia lép fel, a második vakcina nem adható be.

Megkaphatja az oltást, aki beteg?

Ha akut lázas betegsége, gyulladással járó fertőzése van vagy esetleg koronavírusos, az oltás beadása csak a tünetek lezajlása után engedélyezett, különösen a saját, az oltópontot felkeresők és ott dolgozók védelmében.

Hogyan kell menni oltásra?

Oltás előtt nyugodtan ehet, ihat, sőt egyen és igyon is (ha cukorbeteg különösen figyeljen oda a napi rutin betartására). Mindenképpen ajánlott, hogy legyen tiszta, előtte zuhanyozzon le, és vegyen egy olyan ruhát, amiben a felkarját könnyen szabaddá tudja tenni. Feltétlenül már otthon töltse ki a szükséges beleegyező és egészségi állapotáról szóló nyilatkozatot, ne az oltási helyszínen kelljen ezzel időt tölteni. Sok adminisztrációs munka után egy apró tűszúrást fog kapni a felkarjába.

Ha átesett a COVID-on, mikor mehet oltásra?

A fertőzés során keletkezett antitestek legalább 3 hónapos védettséget adnak. Szóval a fertőzéstől számított 3 hónapig nem kell oltás a védettséghez. Vannak olyan megközelítések, amelyek 3 hónapot, és vannak olyanok, amelyek 6 hónapot adnak a természetes védettségnek. Ha jelentkezett oltásra, behívják, és a 3 hónap már eltelt, akkor nem lesz baja belőle, ha megkapja az oltást. Az oltás magasabb szintű védettséget ad, mint a természetes fertőzés utáni immunválasz.

Hogyan történik az oltásra jogosultak kiválasztása?

A háziorvosok az oltásra regisztráltakról minden héten kapnak egy listát, amely az adott vakcinatípusra vonatkozik, és a potenciális beoltható (illetve már beoltott) kb. 200 beteget tartalmazza. A háziorvosnak megadják, hogy ebből az életkor alapján csökkenő sorba rendezett listából várhatóan hány főt olthat be saját maga, és hány főt kell, hogy elküldjön egy oltóközpontba. A háziorvos – ismerve a saját körzetébe tartozó regisztrált pácienseinek betegségét – igyekszik elérni a betegeket, és megbeszélni velük, hogy hol, hogyan és mikor kaphatják meg az oltást. A háziorvosnak jelenleg nincs lehetősége – annak ellenére, hogy ő ismeri a saját betegeit – hogy, olyanokat is behívjon, aki nincsenek a listán.

Jelenleg tehát több listát kap a háziorvos:

  • Pfizer listát az idősekről (akiket oltóközpontba kell küldeni, emellett a szállításukat is a háziorvosnak kell megszervezni);
  • esetleg Moderna listát, amely listáról 10-ével hívhat be betegeket, attól függően, hány ampullát kapott;
  • AstraZeneca listát a 18-60* év közötti betegeiről, elvileg bárminemű krónikus betegséggel, akiket behív és saját maga beolthat;
  • egészséges és/vagy egyensúlyban tartott krónikus betegek regisztrált listáját azokról a lakosokról, akik számára a Sinopharm vakcinát tudja felajánlani saját rendelőjében / oltóközpontban való beadásra.

*ez egy 2021.03.03.-i Tisztifőorvosi utasítás szerint változott és már idősebbeknek is adható

Fontos megjegyezni, hogy a fenti kiválasztási rendszer a rendelkezésre álló hatóanyagok alapján folyamatosan változik. Amennyiben az oltóközponttól vagy a háziorvostól megkeresést kapunk az oltásra, akkor fogadjuk el és menjünk el beoltatni magunkat. Az oltás előtt még a háziorvos vagy az oltóponti orvos megvizsgálnak mindenkit és döntenek az ismert betegségek és a jelen állapot tükrében az olthatóságról.

Alkalmazási előírások

Kell az oltás, hogy újra együtt lehessünk!

 


Források

Összeállította: Dr. Rékassy Balázs a főbb referenciákban 6,7,8,9 szereplő, nyilvánosan elérhető szakmai anyagok alapján

A szakmai anyag összeállításának időpontja: 2021.03.03.